Arbeidsdeskundig onderzoek

Wanneer een arbeidsdeskundig onderzoek?

Arbeidsdeskundig onderzoek kan starten als je medewerker ziek of arbeidsongeschikt is geworden. Het onderzoek start uiterlijk aan het einde van het eerste ziektejaar (tussen de 42e en 52e week). Een arbeidsdeskundig onderzoek heeft een gemiddelde doorlooptijd van 4 tot 6 weken.

Hoe gaat arbeidsdeskundig onderzoek in zijn werk?

Het arbeidsdeskundig onderzoek wordt uitgevoerd door de registerarbeidsdeskundige van
Margolin. Het bestaat uit: een gesprek met de leidinggevende, een gesprek met de medewerker, en een driegesprek met leidinggevende, medewerker en arbeidsdeskundige.
De arbeidsdeskundige werkt samen met een bedrijfsarts, soms verzekeringsarts of medisch adviseur. De arts stelt de Functionele Mogelijkheden Lijst vast, met daarin mogelijkheden en beperkingen van je medewerker. Eventueel volgt een werkplekonderzoek (taak- en functieanalyse).

Zo pakken wij het aan: een arbeidsdeskundig onderzoek stap voor stap

Bekijk hier de infographic

Wat levert het arbeidsdeskundig onderzoek op?

Op basis van alle verzamelde info geeft de arbeidsdeskundige advies. Wat kan wel, wat niet. Kan je medewerker terugkeren in zijn eigen werk en welke voorwaarden of aanpassingen zijn dan nodig. Of kan, als terugkeer in eigen werk niet lukt, terugkeer in een andere functie binnen je organisatie gerealiseerd worden. Zo weet je hoe het ervoor staat, wordt duidelijk welke randvoorwaarden en aanpassingen nodig zijn, in takenpakket en op de werkplek. We noemen dit oplossingen binnen spoor 1.

Soms lukt de re-integratie binnen spoor 1 niet. Dan volgt het 2e spoor traject, een re-integratie traject bij een andere werkgever, buiten de organisatie.

Meer informatie

Onze arbeidsdeskundige legt de conclusies en concrete adviezen vast in een rapportage die beide partijen ontvangen. Zo heb je altijd alle belangrijke informatie uit het arbeidsdeskundig onderzoek bij elkaar. Wil je meer weten over wat wij voor je kunnen betekenen? Bel 088- 277 4110 of vul het contactformulier in. We staan je graag te woord.

De ervaring van Rob

Uit arbeidsdeskundig onderzoek kwam naar voren dat het eigen werk niet meer passend was. ‘Ik was voor deze arbeidsdeskundige geen nummertje, maar een mens.’

Lees het verhaal van Rob

Onze arbeidsdeskundige Marga Bouts aan het woord

“Je gaat aan de slag om ze weer aan het werk te helpen. Je laat zien dat ze ondanks alles mogelijkheden hebben en biedt ze lichtpuntjes. Geweldig als het lukt om mensen daarin mee te nemen."

Lees hier wat een arbeidsdeskundige kan betekenen