Scenarioplanning

Langdurig en complex verzuim is procesmatig moeilijk beheersbaar. Daarmee lijkt het onvoorspelbaar en grillig. Lijkt, want niets is minder waar. Onze visie: complex verzuim is zeker beheersbaar. Scenarioplanning kan hiervoor een uitkomst zijn.

Grip op verzuim

Op basis van Margolin strategische scenarioplanning kun je beter inspelen op veranderingen of problemen rondom re-integratie – en een snelle(re) terugkeer van je medewerker realiseren.

Wat is strategische scenarioplanning?

Dit is een systematische aanpak voor iedere leidinggevende die laat zien hoe het verzuim zich (waarschijnlijk) zal ontwikkelen en wat de mogelijkheden zijn van werkhervatting.

Als leidinggevende kun je zo al in een vroeg stadium met je medewerker in gesprek  om het traject van terugkeer in te plannen. Daarbij kijk je samen naar de niet-medische factoren rondom arbeidsongeschiktheid: denk aan de thuissituatie, de persoonlijke situatie en natuurlijk de werksituatie. Je kunt zo heel snel besluiten welk scenario het beste past om re-integratie te realiseren.

“Door de systematische aanpak is het vervolg van het verzuim beter te stroomlijnen. Samen met de medewerker is besloten welk scenario het beste bij de situatie en de medewerker past. Het biedt duidelijkheid voor alle partijen.” 

Door direct al meerdere scenario’s te herkennen, worden ook eventuele vervolgstappen meteen helder als terugkeer niet mogelijk blijkt. Op grond van de inzichten en ervaringen, zijn volgende stappen voor iedereen duidelijk.

Uitgangspunt is om altijd met elkaar in gesprek te blijven – centraal staat terugkeer naar het werk. En als terugkeer niet mogelijk is? Ook dan biedt scenarioplanning oplossingen. In een gesprek vertellen we je graag meer over onze aanpak.

Maak kennis met scenarioplanning in 1.5 minuut.

Onze arbeidsdeskundige Joost Thorenaar vertelt wat het je oplevert.