Hoe loopt jouw baan? 4 tips om je loopbaan een nieuwe wending te geven

Je wilt iets veranderen in je werk, en dan?

Zit ik nog wel op mijn plek in mijn huidige functie? En hoe pak ik mijn ontwikkeling aan? Dit zijn twee van de meest gehoorde vragen die onze loopbaanadviseurs krijgen. Sommige werknemers ervaren een zogenaamde onzichtbare muur, waardoor ze niet verder komen in hun loopbaan. Anderen houden hoop op verandering of krijgen vanuit de organisatie de kans niet om te groeien.  

Ervaar je stilstand in je loopbaan, en wil je zelf in beweging komen? We delen een paar handige tips. 

Beweging komt vanuit jezelf

Loopbaanvragen zien we terug bij alle leeftijden en alle beroepsniveaus. En iedere situatie is uniek. Wel is er volgens loopbaanadviseur Helma Schuldink een rode draad te zien in de meeste vragen. “Het gaat om het kennen van je eigen talenten en potentie. Als je zelf geen actie onderneemt, kom je ook niet in beweging. Terwijl het zo belangrijk is om zelf het heft in eigen handen te nemen! Als je jouw talenten goed kunt benutten in je werk, ervaar je meer werkgeluk én sta je ook nog eens sterker in de arbeidsmarkt en ben je beter inzetbaar.” 

4 tips om zelf keuzes te maken in je loopbaan:  

  1. Deel je wensen: ga het gesprek aan met je werkgever. Open zijn over je twijfels of wensen is de eerste stap. En wees niet bang om over je ontwikkeling te spreken. Het laat juist zien dat je bereid bent om te groeien. Een werkgever is uiteindelijk nodig om je o.a. ruimte en budget te geven.
  2. Bedenk voor jezelf waar je uitdagingen liggen. Biedt jouw takenpakket voldoende uitdaging? Wat wil je nog meer kunnen? Misschien kun je ook binnen je functie je talenten beter benutten en meer energie vinden. Of kom je juist tot de ontdekking dat een andere organisatie beter zou passen. 
  3. Bespreek je twijfels of ambities met je omgeving. Hierdoor worden je vragen niet alleen concreter, maar ook kunnen familie en vrienden je een spiegel voorhouden. 
  4. Toon initiatief. Je bepaalt zelf welke vaardigheden je kunt ontwikkelen. Of het nu gaat om bijscholing of een open sollicitatie, door zelf het voortouw te nemen ervaar je snel genoeg wat beter bij je past.  

Waar kan een loopbaanadviseur bij helpen?

Kom je hier zelf niet uit? Wil je professionele begeleiding? Een loopbaanadviseur gaat met jou dieper op loopbaanvragen in en heeft bovendien kennis van de arbeidsmarkt. Samen breng je jouw ambities, competenties en mogelijkheden in kaart en bereid je je voor op nieuwe stappen in je loopbaan!  

 

Lees meer over loopbaancoaching

  • Graag verplichte (*) velden invullen