Mirella, 35 jaar: in opleiding tot arbeidsdeskundige bij Margolin

‘Je wordt uitgedaagd heel breed te kijken naar beweging en perspectief op werk’
Mirella heeft de opleiding tot arbeidsdeskundige bij Margolin afgerond.
Ondanks corona voelt Mirella van Nimwegen (35) zich vanaf het begin thuis bij Margolin, waar ze sinds april de opleiding tot arbeidsdeskundige volgt. Na jaren als health manager te hebben gewerkt, wilde ze in plaats van met processen meer met mensen werken. “De combinatie van de wettelijke met de adviserende kant past me goed. Door voorbij de regels te kijken leer je hier nieuwe werkkansen voor iemand te zien.”
Na tien jaar bij Accenture sprak Mirella haar externe arbeidsdeskundige Henk, werkzaam bij Margolin, een keer uitgebreid over zijn vak. Ze vroeg zich toen al af of dat niet iets voor haar zou zijn. “Ik was toe aan iets nieuws en heb na Accenture eerst nog even bij Booking.com gewerkt. Daar was het meer een structuur optuigen dan met cases werken. Ik heb Henk toen opnieuw gesproken en die vertelde over de opleiding in samenwerking met Saxion Hogescholen. Daar heb ik toen op gesolliciteerd.”
Theorie en praktijk
De post hbo-opleiding tot arbeidsdeskundige bij Margolin duurt een jaar. Je maakt er al snel kennis met zowel theorie als de praktijk. “Na een eerste blok theorie ga je al na korte tijd mee met een meer ervaren collega. Dan zit je al bij gesprekken met een werkgever, werknemer of in een driegesprek met allebei. Na korte tijd kun je ook zelf meedoen aan de gesprekken en weer later voer je onder begeleiding ook eigen gesprekken. Je bent dus al snel op de werkvloer actief.”
De diversiteit in de opleiding zelf bevalt Mirella ook heel goed. “Aan de ene kant krijg je feitelijke vakken over bijvoorbeeld de privacywet, de gedragscode of alle financiële aspecten. Aan de andere kant leer je met vakken als coaching en gespreksvoering een echt goede adviseur te worden. Fijn ook dat er veel aandacht in de opleiding is voor verzuimpreventie.”
Klant en intervisie
Margolin heeft een breed klantenportfolio. “Je komt bij de rechtbank, bij het postbedrijf, bij een werkplaats voor bedrijfsvrachtwagens of bij een groot inpak- en distributiebedrijf. Daar zie je de theorie mooi terug in de praktijk. Je kunt wat je hebt geleerd over verzuim en re-integratie inbrengen in je gesprekken met een werkgever, werknemers of in een driegesprek met allebei. En andersom werkt dat net zo goed.”
Je bespreekt bijvoorbeeld tijdens wekelijkse intervisiebijeenkomsten met vier collega-studenten (uit de groep van zeven) hoe je een emotioneel gesprek voert met iemand die niet volledig terug kan keren in zijn oude functie. “Onze mentor is een ervaren arbeidsdeskundige van Margolin. Zij brengt iedere week een casus in die we gezamenlijk bespreken. De inzichten die je daar met elkaar uithaalt, gebruik je de volgende keer weer in de praktijk op de werkvloer.”
Wat iemand wél kan
Van de opdrachtaanname tot aan de rapportage neemt een casus voor een arbeidsdeskundige gemiddeld een tot twee weken in beslag. Na de gesprekken met werkgever, werknemer en een gezamenlijk driegesprek volgt een rapportage en arbeidsdeskundig advies. Bij Margolin leren arbeidsdeskundigen uit te gaan van de mens als geheel, verder te kijken dan iemands problemen en vooral te kijken naar wat iemand wel nog kan.
“Mijn mooiste voorbeeld tot nu toe is dat iemand op papier eigenlijk niet meer geschikt leek voor zijn functie. Tillen, lopen, staan de lijst met functionele mogelijkheden van de bedrijfsarts zag er niet goed uit. De werknemer was ook een erg trots iemand en kon dat niet goed accepteren. Met een ondersteunend vervoermiddel heeft de betreffende arbeidsdeskundige toen toch voor elkaar kunnen krijgen dat diegene zijn werk kon blijven doen. Het voelde echt fantastisch toen dat mogelijk bleek.”
Margolin-werkwijze
Dat je zo snel al helemaal wordt meegenomen en ondergedompeld in het ‘echte’ werk, hoort volgens haar wel bij de Margolin-werkwijze. “Ze bieden duidelijkheid, je krijgt de ruimte, je wordt uitgedaagd om zo breed mogelijk te kijken naar beweging en werkperspectief. Niet alleen medisch en fysiek, maar juist ook op het mentale vlak. Puur kijken naar de regels, is pas het laatste middel. De mensen staan centraal.”
Begin volgend jaar volgt het examen in de vorm van een theorie-examen en een assessment. Daarna kunnen de nieuwe arbeidsdeskundigen zelfstandig aan de slag. “Mijn mentor vanuit Margolin uit de regio waar ik kom te werken, een senior arbeidsdeskundige, blijft ons nog drie tot zes maanden begeleiden. Daarna ga ik het steeds meer alleen doen. Ik kijk ernaar uit om zelf aan de slag en op pad te gaan!”
Meer weten over de opleiding tot arbeidsdeskundige bij Margolin?
Neem dan via deze weg contact op met ons.