Bjorn, 45 jaar: in opleiding tot arbeidsdeskundige bij Margolin

‘Deze opleiding dekt dat enorm gelaagde werkveld heel goed’

Bjorn heeft de opleiding tot arbeidsdeskundige bij Margolin afgerond.

Na jarenlang voor de klas te hebben gestaan zit Björn Wouters (45) nu weer in de klas voor de opleiding tot arbeidsdeskundige bij Margolin. Hij houdt erg van de combinatie met de praktijk en de stages bij verschillende klanten. En sowieso van de grote gelaagdheid van het vak en het werkveld. “Je krijgt de ruimte om het vak te ontdekken en op een creatieve manier oplossingen te zoeken voor mensen die in een kwetsbare positie zitten.”

Björn is van huis uit historicus en zat ruim twintig jaar in het onderwijs. Op zoek naar een nieuwe uitdaging stuitte hij op de vacature voor de opleiding tot arbeidsdeskundige bij Margolin. “Je wordt expert. Je ondersteunt mensen, je voert gesprekken met werknemers en werkgevers. Je bent coachend en adviserend. Je gaat veel op pad en ziet veel bedrijven van binnen. Dat leek me een mooie nieuwe stap.”

Uniek leerwerktraject

De eenjarige post hbo-opleiding die Margolin in samenwerking met Saxion hogescholen heeft ontwikkeld waar hij sinds 1 april aan is begonnen bevalt Björn erg goed. “Het is een unieke kans om via een leerwerktraject je dit beroep eigen te maken. Wat je leert tijdens de theorielessen zie je terug in de praktijk als je met collega’s meeloopt tijdens stages bij verschillende klanten en daarna je eerste eigen gesprekken gaat voeren.”

Wat Björn erg waardeert is dat de opleiders zelf ‘met hun voeten in de klei staan’ en wat ze aan theorie geven kunnen verlevendigen met praktijkvoorbeelden. “Ik heb ook het gevoel dat ik zo de tijd krijg om te ontdekken wat het beroep inhoudt. Voor mij is dit een andere rol dan in het onderwijs. Daar moest ik aan wennen en ik kreeg er binnen de opleiding, maar ook op de werkvloer ook alle ruimte voor.”

Wat arbeid betekent

De veelzijdigheid van de opleiding is een ander aansprekend aspect. “Je hebt globaal vier richtingen. Wet- en regelgeving, arbeid en gezondheid, arbeid en organisatie en daaronder dan de professionaliseringslaag, met veel aandacht voor communicatie. Die laatste kant vind ik misschien wel het meest interessant, maar dat geldt ook voor de vakken over wat arbeid eigenlijk is en wat het betekent voor mensen.”

Tijdens de opleiding krijg je intensieve begeleiding van een mentor die je wekelijks met een groep van vier mensen spreekt. “Daar heb je heel veel aan, want het is iemand met heel veel ervaring. Je brengt casussen uit de praktijk in die je met elkaar bespreek en hebt met het team een wekelijks intervisiemoment. Daarnaast bekijk je op een hele prettige manier samen jouw eigen leertraject en bepaal je welke stappen je hierin kunt zetten.”

Grote gelaagdheid

Het beroep van arbeidsdeskundige heeft een enorme gelaagdheid en daar is hij van onder de indruk. “Een positieve verrassing hoor. Je hebt steeds te maken met veel verschillende contexten. Je komt arbeidsdeskundigen tegen bij verzekeraars en bij juridische kwesties rond beroep en bezwaar. Je moet verschillende soorten kennis hebben. Algemene kennis, maar ook in gesprekstechnieken of over cijfermatige zaken als functiebelastingen. De opleiding van Margolin dekt ook dat hele werkveld.”

Hoewel Björn nog niet zoveel zelfstandige gesprekken heeft gevoerd vindt hij tot nu toe het leukste om te merken hoe leuk het is om binnen te kijken bij organisaties. “Veel werkgevers en werknemers praten met veel enthousiasme over hun bedrijf en hun werk. Ze willen graag meehelpen om de situatie beter te maken en bijdragen aan een oplossing. Die betrokkenheid van de mensen met elkaar en bij hun werk, dat vind ik heel bijzonder.”

Creatief ondersteunen

Begin volgend jaar is het zover. Dan kan Björn steeds zelfstandiger onderzoek gaan doen. “Ik kijk er erg naar uit om straks alleen op pad te gaan en om gesprekken te voeren, om te rapporteren en beweging te creëren. Een uitdaging om zelfstandig te kunnen opereren in die complexe werkvelden. Want dat zijn het toch als je te maken hebt met mensen die ziek geworden en in een kwetsbare positie zitten. Juist dan is het mooi om ze op een creatieve manier te kunnen ondersteunen en de situatie waar mogelijk te verbeteren.”

Meer weten over de opleiding tot arbeidsdeskundige bij Margolin?

Neem dan via deze weg contact op met ons op.